Det er så fint å se alle store flotte epletrær som nå om dagen bugner av deilige, saftige og litt syrlige røde epler. Vi har to trær og de er ikke så store enda, men flotte epler bærer de. I år er eplene litt små, kanskje på grunn av mangel på sommervarme og litt tørke. Det var faktisk ganske så tørt på hytta hos oss i sommer og vi måtte vanne flere ganger.Vi har to trær, Rød prins og Discovery, og de pollinerer seg veldig fint sammen. Så fint at jeg hver vår må tynne ut begge trærne ganske så godt.
I går laget jeg litt eplemos. Det er så godt både til desserter, på brødskiva, til yoghurt og på vafler og lapper. Ja, til så mangt, og jeg elsker å lage slike små enkle ting fra bunnen.
Jeg kokte to kilo ferdig rensede epler, ca 1 dl vann og litt sitronsaft på svak varme til eplene var møre. Deretter moste jeg dem litt med stavmikseren, tilsatte 5-600 g sukker og ga mosen ett oppkok for å løse opp sukkeret. Sukkermengden varierer etter hvor sure/søte eplene er i utgangspunktet. Jeg fryser eplemosten i små porsjonsposer, for den tåler ikke stå så mange dagene i kjøleskapet etter at den er opptint.
Jeg håper du fikk litt inspirasjon til å plukke epler og lage litt eplemos til å nyte utover høsten. Har du ikke epletre i hagen kan du kanskje gå på slang. Ha,ha, er det noen som gjør det nå for tiden?
Vores æbler er også færre og mindre i år, formentlig fordi det har været koldt og tørt her. De er ikke helt modne endnu, men jeg glæder mig! Indtil da nyder jeg vores mange blommer 🙂
Tak for opskriften. Jeg har ikke tænkt på at bruge citronsaft, men det lyder som en god idé!
Sensommerhilsner fra Nanq
Jeg syntes mosen blei litt friskere med en liten skvett sitronsaft. Våre Discovery epler må vi vente et par uker til før vi høster.