Lykkelige kyr

Jeg var på besøk på en bondegård her om dagen og tok turen innom fjøset der kyr og to okser var minutter fra å få grønt gress under beina og frisk luft i lungene. 8 måneder har de nå stått innendørs.Jeg blir virkelig glad av å se kyr ute på beite sommerstid og er så glad for at det er lovpålagt her i landet at de skal være ute minst 8 uker i året.

På denne gården er det en god flokk storfe, kviger og kalver av rasen Charolais. I tillegg er det sauer og lamHar du sett, er de ikke søte så vet ikke jeg. All respekt til bonden som har litt av en jobb med å stelle dyrene hver eneste dag året igjennom. Sørge for mat og velvære og passe på at de blir drektige i løpet av sommeren for at de senere skal få kalver. I tillegg alt det andre som må gjøres og som vi ikke ser.

Disse to oksene, (hjelpes, veier ca 1400-1500 kg altså), skal gå ute på beite sammen med kyrne i sommer og med ”romantikk” i luften. De skal nok heller ikke sove bort sommernatta. De skal gå på to forskjellige jorder med tildelte kyr slik at det ikke blir kamp om damene eller innavl. Det er også slike ting bonden må passe på. Hmm, nå lurer jeg på hvordan i all verden de får de digre oksene inn i fjøset igjen på høsten. Det må jeg sjekke opp.

Denne søte unge oksen står helt alene i en bås og kommer ikke til å få kjenne følelsen av grønt gress og frisk luft. Han venter på slaktebilen, og jeg får vondt i hjertet og kjenner jeg ikke hadde gjort meg som bonde. Han har skadet en fot som ikke lar seg fikse og må altså bøte med livet. Det skal de for såvidt alle, og til syvende og sist havner de på vår tallerken. Om du spiser kjøtt da.

Publisert av

ingridtunheim

Hei, jeg er Ingrid og jeg bor på Jæren. Hjertelig velkommen til min blogg. Den handler om alt og ingenting fra min hverdag. Dagene hjemme, på hytta eller på jobb der jeg flyr rundt omkring som purser i SAS.

2 kommentarer om “Lykkelige kyr”

  1. All ære til bøndene. Men 8 uker.. det er ikke mye. Heldigvis er det mer fokus på dyrevelferd etterhvert, og det gleder meg at det finnes gårder det det er tilrettelagt for at dyrene selv kan velge om de skall være inne eller ute, :o) Jeg burde vært vegetarianer, men er det ikke..

    1. Helt enig, Maja. 8 uker er ikke mye, men bedre enn ingenting. Løsdrift der dyrene kan velge ute eller inne fungerer trolig for kyr, vil jeg tro. Okser derimot, kan ikke gå fritt og det er heller ikke lov å slippe mange av dem på beite. Det hadde blitt vill slåsskamp. Flere okser som går sammen må ha vært sammen siden fødselen. Kommer det til nye dyr i flokken blir det kamp. Dette har jeg lært av bonden. Klem, Ingrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..