Jæren, mitt nærområde

Jæren, det er altså her jeg bor. På Bryne, et tettsted med bystatus omgitt av jordbruksjord, bondegårder, vakkert kulturlandskap, steingarder og litt skeive forblåste trær. Jeg elsker dette åpne flate landskapet selv om det byr på mye vær og vind. Jeg elsker at det akkurat nå er irrgrønne marker og kullsvarte nypløyede jorder rundt meg og nyfødde lam og kyr ute på beite og lukten av husdyrgjødsel spredd over jordene. Og gule lysende løvetann.

Jeg elsker å bo midt i matfatet med dyktige bønder som i generasjoner har dyrket jorden, stelt dyrene sine og gitt oss god, næringsrik og kortreist mat. Jeg elsker at de tar vare på jorden og gir oss et uendelig vakkert kulturlandskap vi andre kan nyte. Det kommer ikke gratis og det er mye arbeid, men også arbeidsglede og stolthet.

Bortenfor dette flate landskapet mot sydvest er havet. Ved havet ligger de fineste sandstrender. Kilometervis av sandstrender, men først mitt nærmeste område, sentrum av Bryne der jeg bor.

I bakgrunnen til høyre kan du se Høghuset, som er det høyeste bygget på Jæren. På toppen her er det satt opp et webkamera om du vil se utsikten i 360 grader.

Gjennom sentrum renner Bryneåna og Mølledammen omgitt av Fritz Røed skulpturpark. I den ene enden av parken finner man torget med kafeer, restauranter, kino og jernbanestasjon.

I motsatt ende av parken kommer man til et kjøpesenter, Bryne Mølle og Kaizersplass (som er en hyllest til Brynegutta i Kaizers Orchestra) Mølla har en permanent kunstutstilling av Andreas Bø i andre etasje og lokale for kulturarrangementer i første etasje.

Og så har vi kirken med det flotte glassmaleriet som viser sin prakt på kveldstid.

Bryneåna renner ut fra Frøylandsvatnet, og langs dette vatnet og gjennom Sandtangen er det laget flott tursti og det er her jeg samler frisk luft. Jeg kjenner meg så heldig som har dette nydelige området tilgjengelig 2-3 minutters gange fra ytterdøren.

Bryneåna flyter som sagt fra Sandtangen og Frøylandsvatnet, gjennom dette boligområdet og så ut i Mølledammen før den forsvinner gjennom jordbruksjord og ut i havet. Denne åa er med på å sette sitt særpreg på sentrum og er oppholdssted for massevis av ender som svømmer rundt.

Reklame

Publisert av

ingridtunheim

Hei, jeg er Ingrid og jeg bor på Jæren. Hjertelig velkommen til min blogg. Den handler om alt og ingenting fra min hverdag. Dagene hjemme, på hytta eller på jobb der jeg flyr rundt omkring som purser i SAS.

8 kommentarer om “Jæren, mitt nærområde”

  1. Så flott skrevet om hjemstedet deres og nydelige bilder. Det er gull verdt å ha uteområder man trives i nær hjemmet i disse dager og selvsagt ellers også. Du inspirerer med flotte innlegg og jeg liker bloggen din veldig godt. Håper helgen din har vært fin og ønsker deg en god uke. Jenni

    1. Tusen takk for så fine ord, Jenni. I disse dager er det fint å ha et godt nærområde. Jeg håper virkelig denne pandemien får flere til å oppdage det fine landet vårt og alt det har å by på. Ferie er så mye annet enn bare sol, strand og bad. Nå er tiden for å åpne opp for andre opplevelser. Klem, Ingrid

  2. Så flott å se. Helt annerledes enn her i Trøndelag. Variasjon i terreng og årstid er fantastisk i Norge. Jeg har mye uoppdaget i Norge og har lyst til å besøke ditt område en gang også. Takk for titten.👍😄 Eli

    1. Hei Eli. Ja, Norge er et land fylt med variasjoner både i natur og klima og alt er like vakkert. Du er hjertelig velkommen til Jæren og Stavangerområdet. Klem, Ingrid

  3. Så flott innlegg av nærområdet ditt, vakre bilder og tekst 😊 Wow den kirken deres var virkelig spesiell, annerledes og flott 🙏🏼 Neste år blir det Norges ferie på dine fine trakter 👌🏼🤗 Ja, takk til flere flotte innlegg som dette, supert innlegg, takk 🙏🏼😊 Ønsker deg en fin ny uke ☀️🌸🦋

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..